Από το Blogger.

Θέλουμε Ευρώπη των εθνών

Αλληλεγγύη στην Συρία και τον πρόεδρο Άσαντ

Μπες στον Κύκλο!

ΚΑΤΩ Η ΤΡΑΠΕΖΟΚΡΑΤΙΑ
Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2012

Θερινό ηλιοστάσιο

Η 21η Ιουνίου είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα στο βόρειο ημισφαίριο. Η ημέρα κατά την οποία ο ήλιος υψώνεται ακριβώς στο μέσο του ορίζοντα όπου συναντά τον άξονα του ισημερινού της γης. Ο ήλιος απαραίτητη πηγή ζωής για τον πλανήτη μας από αρχαιοτάτων χρόνων θεοποιήθηκε λόγω ακριβώς αυτής του της ιδιότητας σε πολλούς πολιτισμούς. Συνδέθηκε με την γονιμότητα της γης, την ζωή, την φύση και τον έρωτα. Η σημασία που είχε δώσει ο άνθρωπος στον ήλιο φαίνεται και από το ότι πολλά έθνη, ιδίως της Ευρώπης, έχουν θεσπίσει μέσα στην θρησκευτική τους παράδοση, αρχικά στην παγανιστική αλλά διασώθηκαν και στην χριστιανική, εορτασμούς της κυκλικής κίνησης της γης γύρω από τον ήλιο (ηλιοστάσια και ισημερίες).
Σήμερα σε πολλές περιοχές της Ελλάδος ανάβουν φωτιές και πηδούν από πάνω νέοι, νέες και κυρίως ζευγάρια. Η γιορτή ονομάζεται του Αη Γιάννη του Ριγανά ή του Αη Γιάννη του Κλήδωνα. Η ονομασία αυτή προέρχεται από την αρχαία λέξη κληδών που σημαίνει προφητικός οιωνός και παραπέμπει στην προσπάθεια των νεαρών γυναικών να μαντέψουν τον μελλοντικό σύντροφο τους. Στην αρχαιότητα τελούνταν παρόμοιες εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν της γονιμότητας και της φύσης που βρίσκεται στην ακμή της, βασιζόμενα κυρίως στον μύθο της Περσεφόνης.
Είμαστε κι εδώ

facebook You Tube Google Plus


Powered By Blogger
Η φωτογραφία μου
Το παρόν ιστολόγιο αποτελεί το μέσο προβολής και επικοινωνίας της συσπείρωσης εθνικιστών Θεσσαλονίκης "Μακεδονική Φάλαγγα"

Archives


Αναγνώστες

Αναζήτηση στο ιστολόγιο