Από το Blogger.

Θέλουμε Ευρώπη των εθνών

Αλληλεγγύη στην Συρία και τον πρόεδρο Άσαντ

Μπες στον Κύκλο!

ΚΑΤΩ Η ΤΡΑΠΕΖΟΚΡΑΤΙΑ
Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Ίων Δραγούμης

Υπάρχουν ορισμένες μορφές στην ελληνική ιστορία που δυστυχώς έφυγαν από την ζωή πολύ νωρίς, αφήνοντας μας με την απορία πόσα ακόμη περισσότερα θα μπορούσαν να είχαν καταφέρει και προσφέρει με την παρουσία τους και το έργο τους. Μία τέτοια περίπτωση είναι του εθνικού οραματιστή και εκ των οργανωτών του Μακεδονικού Αγώνα, του Ίωνα Δραγούμη, που έπεσε νεκρός ( 31 Ιουλίου 1920) εξαιτίας του διαχωρισμού στην πολιτική ζωή εκείνης της εποχής σε βενιζελικούς και αντιβενιζελικούς.
Ο Ίων Δραγούμης δεν άνηκε σε κάποια παράταξη. Ανήκε σε ολόκληρο το έθνος και το απόδειξε αυτό με την ακούραστη και συνεχή προσπάθεια του υπέρ των δικαίων του ελληνισμού από τα διπλωματικά πόστα που υπηρέτησε. Ο ελληνοκεντρικός εθνικισμός του, χωρίς την στείρα προγονοπληξία, ο ρομαντισμός του, η αγάπη του για την παράδοση, η πίστη του στον ελληνικό τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας με βάση τις κοινότητες, το ανοιχτό του μυαλό στις ιδέες που γεννιόνταν εκείνη την εποχή και η σύνθεση μεταξύ τους που οραματιζόνταν προς όφελος του έθνους πάντοτε, είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του που αποτυπώνονται και στα έργα του.
Οι ιδέες του, που αποτυπώθηκαν με φλογερό τρόπο στο συγγραφικό του έργο χρόνια πριν, παραμένουν επίκαιρες και πρέπει να αποτελούν οδηγό και αναπόσπαστο κομμάτι της ιδεολογίας των Ελλήνων εθνικιστών.



"Αγαπώ πάρα πολύ τον άνθρωπο για να γίνω στενός σοσιαλιστής. Αγαπώ πάρα πολύ τον άνθρωπο για να γίνω στενός πατριώτης. Αγαπώ πάρα πολύ τον άνθρωπο για να νοιώσω τον εαυτό μου άτομο. Από άνθρωπος μιας τάξης με ορισμένα συμφέροντα τάξης, γίνομαι σοσιαλιστής με την πλατιά έννοια, και θέλω μια καινούρια οικονομία της κοινωνίας μου και των άλλων κοινωνιών. Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος."

"Δεν πασκίζω για το κράτος, γιατί το κράτος το δικό μας δεν αξίζει να το βοηθεί κανένας, είναι μονάχα ορμητήριο, εγώ πασκίζω για το έθνος. Είναι ανάγκη να φτειάσω ανθρώπους, να ελευτερώσω τους Έλληνες ελεύθερους και δούλους, γιατί είναι όλοι τους σκλάβοι και ραγιάδες."

"To κράτος δέν έγινε γιά τό κράτος, ειδεμή τι ενδιαφέρον θα είχε;

Είναι παιδί του έθνους, καρπός του, γέννημα του, και γι' αυτό του έχει κάποια σημαντική υποχρέωση - να το φυλάγη. Και, επειδή όλα τα μέρη του έθνους συνεργάστη­καν καί αγωνίστηκαν για να πλάσουν αυτό το κράτος που έχομε, το κράτος έχει από μέρος του χρέος νά φυλάγη ολόκληρο το έθνος, που το έπλασε. Είναι στενώτερο το κράτος από το έθνος, μικρότερο το παιδί από το γονιό του, μα δέν έπαψε μέ τούτο να ζή και το έθνος, ο μεγάλος γο­νιός, που θέλει νά τόν φυλάγουν."


"Ας λείψη το κράτος, που θα της είναι εμπόδιο ή θα παραμορφώνη την εθνική ψυχή. Αν το κράτος στενοχωρή το έθνος, πρέπει αναγκαστικά ή να αλλάξη μορφή ή να χαθή. Το κράτος, που εμποδίζει τη φυσιολογία του έθνους, είναι περιττό και βλαβερό."


Είμαστε κι εδώ

facebook You Tube Google Plus


Powered By Blogger
Η φωτογραφία μου
Το παρόν ιστολόγιο αποτελεί το μέσο προβολής και επικοινωνίας της συσπείρωσης εθνικιστών Θεσσαλονίκης "Μακεδονική Φάλαγγα"

Αναγνώστες

Αναζήτηση στο ιστολόγιο